Draga Mos Nicolae..prima scrisoare in limba romana

Greu la deal…prima scrisoare in limba romana a fost o premiera din multe motive.Primul ar fi ca pana in clasa a doua nu am voie sa o invat pe Catinca sa scrie romaneste…ca atare copiaza…fara sa inteleaga foarte bine ce scrie acolo si, evident, confunda multe cuvinte romaneasti, multe grupuri de litere etc.  Sistemul educational belgian este complet diferit de cel romanesc. In primul rand ei invata pornind de la fraza, apoi cuvant, apoi grup de litere si de abia apoi litera. Literele pe care le invata sa le identifice in timp sau sa le scrie nu au denumirile lor uzuale…asa ca eu si taica-su am invatat limbajul morse: litera o este „domnul cu cascheta”, litera l este „maman boucle”, litera e  este „bebe boucle” etc…Un alt lucru…aici nu se scrie pe linie, nu se fac bastonase si nu are importanta dimensiunea literelor. Cel mai important este ca un copil sa descopere placerea scrisului fara constrangeri de acest gen. Constrangerile apar pe parcurs, dupa ce copilul scrie (sau mai bine zis la inceput copiaza intensiv) frazele invatate in timp. Catinca este in etapa 3 din 3…ceea ce inseamna ca a ajuns pana in prezent la cel mai inalt nivel (nu toti copiii ajung deoadata la acest nivel)…adica este capabila sa citeasca si sa scrie toate frazele invatate, este capabila sa identifice si sa scrie cuvinte si este capabila sa scrie si sa identifice grupuri de litere. Stie sa combine cuvintele pentru a forma noi fraze care sa aiba sens si stie sa le combine pentru a forma fraze simpatice, care nu au sens. Metoda este invatarea in esenta vizuala, nepunandu-se accent pe caligrafie sau pe numele literelor ci pe intelegera lor, a cuvintelor pe care acestea le formeaza. Adica…exact invers decat in Romania unde se invata mecanic literele si apoi se invata formarea cuvintelor cu acestea.

Scrierea scrisorii in Romana a fost un basm..pe cuvant….copilul scria in romana si pronunta literele in varianta lor franceza descrisa mai sus…nu intelegea ce e cu virgulitele de la s si t….dar a reusit si sunt mandra de ea. A reusit inclusiv sa scrie drept pe linie (nu a mai fost supusa la asa ceva pana acum!) si sa faca literele aproximativ egale. Inca nu pricepe ea de ce p treubie sa depaseasca linia…sau f, dar am lasat-o in pace fara expicatii supliementare….

Dupa aceasta incercare a decis ca lui Mos Craciun ii va scrie in franceza ( in mod evident, din anumite puncte de vedere o sa fie mult mai simplu). 🙂 Pentru ea mai simplu…eu trebuie sa ma obisnuiesc ca litera u este „pahar”, litera r este „scaunel” , t este „ancora” etc ….daca nu i le dictez asa…le dicte degeaba. 😀

 DSC_9793 DSC_9795

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: